Διαφοροποιήσεις στο τυρί
Οι τάσεις και στην κατηγορία των συσκευασμένων τυριών διαφοροποιήθηκαν. Στο σύνολό της η αγορά, στο δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2013 – Νοεμβρίου 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, παρουσιάζει οριακή υποχώρηση σε αξία, από 124,2 εκατ. ευρώ το 2013 σε 123,2 εκατ. ευρώ το 2014, ποσοστό 0,85%, ενώ οι πωλήσεις σε εκατ. κιλά διατηρούνται στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2013 (μεταβολή 0,2%). Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι άλλαξαν οι προτιμήσεις ως προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία παρουσίασαν μείωση τόσο σε αξία (1,2%) όσο και σε όγκο (1%). Αξίζει να αναφέρουμε πως στο αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2012-2013 τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είχαν καταγράψει διψήφια αύξηση της τάξης του 13,5% σε πωλήσεις (από 23,2 εκατ. ευρώ σε 26,4 εκατ. ευρώ, ποσοστό 13,5%) και σε όγκο από 2,4 εκατ. κιλά σε 2,7 εκατ. κιλά, ποσοστό 11,4%).
Τα pl στο γάλα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, καταγράφοντας για πρώτη φορά διψήφια ανάπτυξη
Σύμφωνα με την κ. Ελένη Δεμερτζή, Senior Manager στη διεύθυνση οικονομικών μελετών της ICAP Group, η εισαγωγική διείσδυση, παρά τη μείωση των εισαγομένων ποσοτήτων τα τελευταία χρόνια, παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα (33,8% το 2011, 32,5% το 2012). «Η συνολική εγχώρια κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων, σε ποσότητα, κατά την περίοδο 2004-2010, εμφάνισε διαχρονική αύξηση με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 4%. Το 2010 η εγχώρια κατανάλωση διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 361.000 τόνων, αυξημένη κατά 2,6% σε σχέση με το 2009. Ωστόσο, το 2011 η αγορά μειώθηκε κατά 6,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 2012 παρατηρήθηκε στασιμότητα, ενώ για το 2013 εκτιμάται μείωση της τάξης του 2%. Όσον αφορά τις εξαγωγές παρουσιάζουν αυξητική πορεία τα τελευταία χρόνια, με το ποσοστό τους να κυμαίνεται στο 18% περίπου τα τελευταία έτη, κάτι που οφείλεται στην αναγνώριση 21 ελληνικών τυριών και κυρίως της φέτας ως τυριών Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως (ΠΟΠ). Τα προϊόντα αυτά μέχρι την αναγνώρισή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχονταν έντονο ανταγωνισμό σε διεθνές επίπεδο, από τα επονομαζόμενα λευκά κυρίως τυριά που παράγονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Όσον αφορά στις προϊοντικές κατηγορίες, η κ. Ελένη Βλάχου, Consultant στη διεύθυνση οικονομικών μελετών της ICAP Group, αναφέρει σχετικά: «Το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής κατανάλωσης τυροκομικών καλύπτεται διαχρονικά από τα ελληνικά τυριά. Το μερίδιό τους στη συνολική αγορά παρουσίασε μικρή αύξηση τα τελευταία έτη (διαμορφώθηκε στο 67,5% το 2012), παραμένει ωστόσο χαμηλότερο από τα επίπεδα της περιόδου 2000-2005 (κυμάνθηκε μεταξύ 71% και 75%). Η κατανάλωση (σε ποσότητα) των ελληνικών τυριών με εξαίρεση το 2003 και το 2006, παρουσίασε ανοδική πορεία μέχρι και το 2010, ενώ το 2011 μειώθηκε κατά 8,1%. Το 2012 παρουσιάζεται μικρή αύξηση της κατανάλωσης κατά 2,3%». Η κατανάλωση των εισαγομένων τυριών εμφάνισε επίσης ανοδική πορεία μέχρι και το 2009. Η συμμετοχή τους στη συνολική κατανάλωση κυμάνθηκε μεταξύ 32%-34% τα τελευταία έτη.
Το βούτυρο μέχρι και το 2011 παρουσίαζε σταθερή ανοδική ανάπτυξη
Η κατηγορία με το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης είναι η «φέτα, τελεμές και μαλακά τυριά», η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό, τόσο στην κατανάλωση ελληνικών τυριών όσο και στο σύνολο της κατανάλωσης τυροκομικών. Συγκεκριμένα, το 2012 κάλυψε το 46,8% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης τυριών και το 69,3% μεταξύ των ελληνικών τυριών. Ακόμα, αξίζει να αναφέρουμε πως η συγκεκριμένη κατηγορία παρουσιάζει και τη μεγαλύτερη εξαγωγική επίδοση έναντι των υπόλοιπων ειδών τυριών. Ακολουθεί η κατηγορία των ημίσκληρων και σκληρών τυριών, η οποία στο σύνολο του κλάδου συμμετέχει με μερίδιο 14,1%. Τα τυριά τυρογάλακτος κατέχουν το 6,6%, ενώ το μέγεθος της συνολικής κατανάλωσης των λιωμένων τυριών κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, εμφανίζοντας, σε γενικές γραμμές, πτωτική τάση την εξεταζόμενη περίοδο.
Όσον αφορά στα εισαγόμενα τυριά, τα ημίσκληρα τυριά (gouda, edam, emmental) είναι η κυριότερη κατηγορία τυριών ευρωπαϊκού τύπου, καθώς το μερίδιο συμμετοχής τους στην κατανάλωση εισαγόμενων τυριών –με στοιχεία του 2012- διαμορφώθηκε σε 49%, ενώ στο σύνολο της εγχώριας κατανάλωσης τυριών απέσπασαν μερίδιο 15,9%. Ακολουθεί η κατηγορία των σκληρών τυριών (grana, regato), με μερίδιο 32,7%. Επί της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης τυροκομικών προϊόντων απέσπασαν μερίδιο 10,6% το 2012. Τα μαλακά τυριά και τα τυριά «κρέμα» απέσπασαν μερίδιο 3,5% επί της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης τυροκομικών προϊόντων το 2012. Τα υπόλοιπα τυριά, τα οποία περιλαμβάνουν κυρίως τα τυριά τύπου blue cheese, roquefort, τριμμένα τυριά, λιωμένα και τυριά για τοστ, συγκέντρωσαν μερίδιο 2,4% επί της συνολικής κατανάλωσης τυροκομικών προϊόντων το ίδιο έτος.