Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον θαυμαστό κόσμο του ελληνικού αποστάγματος, βραβεύτηκε ο κ. Νίκος Καλογιάννης από τον Σύνδεσμο Ελλήνων παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ). Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, που διοργανώθηκαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Ελληνικό Απόσταγμα 2024» για τα 30 χρόνια προσφοράς του Συνδέσμου. Ο κ. Καλογιάννης διετέλεσε Αντιπρόεδρος του ΣΕΑΟΠ από το 2007-2010 και Πρόεδρος από το 2010-2022. Κατά γενική ομολογία άλλαξε την εικόνα των αποσταγμάτων στην Ελλάδα, δημιουργώντας την επώνυμη ζήτησή τους. Επίσης, είναι ο άνθρωπος που άνοιξε τον δρόμο για να περάσει τα σύνορα μας το ελληνικό ούζο -σήμερα εξάγεται το 68% της παραγωγής.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μαυράκης, ο Επίτιμος Πρόεδρος κ. Λουτζάκης, αλλά και τα Μέλη κ. Κατσάρος και κ. Σπέντζας, αναφέρθηκαν στη μακρόχρονη και επιτυχή συνεισφορά του Νίκου Καλογιάννη στην εξέλιξη των αποσταγμάτων, ενώ τον χαρακτήρισαν Ambassador της Ελλάδος και «Πατέρα της Ελληνικής Ποτοποιίας». Επίσης, οι κ.κ. Αποστολάκης και Τσιλιλής αναφέρθηκαν, με παρεμβάσεις τους, στη σημαντική συνεισφορά του κ. Καλογιάννη στην ανάδειξη των ελληνικών αποσταγμάτων.
Ο στόχος και η καταξίωση
Ο κ. Καλογιάννης, με μια μακρά πορεία στον κλάδο της ποτοποιίας, συνέβαλε στην ανάδειξη της κατηγορίας, ενώ ουσιαστική ήταν και είναι η συμβολή του στην ανάδειξη του Πλωμαρίου της Λέσβου. Ένα από τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι, ότι δεν σταματά ποτέ να συμβουλεύει και να καθοδηγεί τους νέους ποτοποιούς, ενώ κερδίζει πάντα τον σεβασμό των ανταγωνιστών του, που του αναγνωρίζουν το ήθος και την ευγένειά του.
Από μικρό παιδί “έζησε” την απόσταξη του ούζου δίπλα στον πατέρα του, για να μπορέσει λίγα χρόνια αργότερα να αναπτύξει την ποτοποιία Νίκου Καλογιάννη. Βλέποντας μπροστά, είχε καταλάβει από τότε, ότι το μέλλον της ποτοποιίας βρίσκεται στα εμφιαλωμένα, επώνυμα προϊόντα. Στην προσπάθειά του να ξεκινήσει ένα μοντέρνο brand ούζου τον στηρίζει ο πατέρας του και έτσι ο Νίκος Καλογιάννης ξεκινάει μία ανεξάρτητη μονάδα εμφιάλωσης. Σύντομα, το οικογενειακό ούζο κερδίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Από εκεί και πέρα, ξεκινάει το “ταξίδι” προς την επιτυχία, χωρίς να ξεχάσει ούτε μια στιγμή ότι οι μεγάλες μάχες κερδίζονται πάντα με επιμονή, συνεργασία και όραμα.
Συμμετέχοντας πάντα ενεργά στις οργανώσεις του κλάδου, ήταν καθοριστική η συμβολή του στη διαμόρφωση της υπουργικής απόφασης του 1986, όπου για πρώτη φορά τέθηκαν οι προδιαγραφές για την παραγωγή του ούζου, ενώ κατοχυρώθηκε ως το εθνικό απόσταγμα της χώρας.
Όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ανοίγουν οι συζητήσεις για τη θεσμοθέτηση των αλκοολούχων ποτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Καλογιάννης είναι πάλι παρών, ως εκπρόσωπος των Ελλήνων ποτοποιών. Συμμετέχει σε πανευρωπαϊκές ομάδες εργασίας και πείθει ποτοποιούς από άλλες χώρες να υποστηρίξουν το εγχείρημα της κ. Κουράκου, της διακεκριμένης οινολόγου, που επεδίωξε την αναγνώριση και προστασία των ποτών Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), όχι μόνο «κατά προέλευση» αλλά και «κατά παράδοση» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι προσπάθειες στέφτηκαν με επιτυχία και το αποτέλεσμα ήταν, όταν το 1989 εγκρίθηκε ο πρώτος ευρωπαϊκός κανονισμός για τα αλκοολούχα ποτά, να αναγνωριστεί και το ούζο ως ένα απόσταγμα που παράγεται κατά παράδοση στην Ελλάδα με συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου
Σταθμός στην καριέρα του ήταν, αδιαμφισβήτητα, όταν μπήκε στη ζωή του η οικογένεια Αρβανίτη από το Πλωμάρι της Λέσβου. Το 1994, το «Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου» επαναλανσαρίστηκε, κρατώντας τον παραδοσιακό τρόπο απόσταξης του ιδρυτή του και γρήγορα κατέκτησε την προτίμηση των καταναλωτών. Ο μόνιμα «ανήσυχος» Νίκος Καλογιάννης το 2013 μπήκε στην αγορά και του άλλου αγαπητού ελληνικού ποτού, του τσίπουρου, αναπτύσσοντας το πρώτο «Μονοποικιλιακό» τσίπουρο, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα αρώματά του.
Όλα αυτά τα χρόνια οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη. Παρόλα αυτά παραμένει πάντα αφοσιωμένος στην προστασία και ανάδειξη της ελληνικής αποσταγματοποιίας. Η μεγάλη του αδυναμία άλλωστε είναι το αποστακτήριο του, κοντά στους ανθρώπους της παραγωγής, ανάμεσα στους άμβυκες και τη μυρωδιά του γλυκάνισου. Ο κ. Νίκος Καλογιάννης δεν σταματάει ποτέ να ονειρεύεται και είναι πάντα έτοιμος για το επόμενο του βήμα, που όπως μας έχει συνηθίσει η επιτυχία του είναι συνήθως προδιαγεγραμμένη.
Ο Σ.Ε.Α.Ο.Π ευχαριστεί θερμά τον κ. Νίκο Καλογιάννη για την πολύτιμη προσφορά του και την αρωγή του, όχι μόνο στα χρόνια που υπηρέτησε τον κλάδο ως Πρόεδρος του Συνδέσμου, αλλά για τον συνεχή αγώνα και την αφοσίωση του στην προσπάθεια ανάδειξης και προστασίας των ελληνικών αποσταγμάτων.