Οι απαραίτητες πληροφορίες
Οι βασικοί κανόνες του προτύπου Halal περιλαμβάνουν τις ακόλουθες αρχές:
- Σεβασμός της πίστης και των διατροφικών απαιτήσεων των μουσουλμάνων. Ένας μουσουλμάνος καθηγητής-ερευνητής για την ανακάλυψη του φαρμάκου κατά του καρκίνου σε πανεπιστήμιο της Ελβετίας, συνηθίζει να λέει: «Αν καταναλώσω χοιρινό, δεν θα πεθάνω βιολογικά, όμως είναι σημαντικό για μένα να γνωρίσω ότι οι συνεργάτες μου σέβονται τα πιστεύω μου και θα με προστατεύσουν από να το πράξω άθελά μου».
- Αποφυγή κάθε συστατικού το οποίο δεν είναι Halal στην παραγωγική διαδικασία των τροφίμων Halal. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα πρόσθετα τροφίμων (π.χ. Ε), τα οποία πολλές φορές προέρχονται από ζώα ή αλκοόλ.
- Αποφυγή κάθε περίπτωσης επιμόλυνσης των τροφίμων Halal με τα τρόφιμα που δεν είναι Halal σε επίπεδο παραγωγής και αποθήκευσης υλικών και τελικών προϊόντων. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις παραγωγής κρεατοσκευασμάτων υπάρχει η υποχρέωση πλήρους διαχωρισμού των δύο παραγωγικών διαδικασιών (halal και μη halal).
Όσον αφορά στις διαδικασίες για την απόκτηση της πιστοποίησης Halal, ο κ. Βασσάρας μας εξηγεί: «Στη Halal Certification Services, η διαδικασία απόκτησης πιστοποιητικού, μετά την απαραίτητη ανάθεση έργου, διακρίνεται σε τρία βασικά στάδια. Ειδικότερα:
- Συγκέντρωση και επισκόπηση εγγράφων και δικαιολογητικών σχετικά με την παραγωγική διαδικασία και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται.
- Επιτόπιος έλεγχος στην παραγωγική διαδικασία από εξουσιοδοτημένο θρησκευτικό επιθεωρητή.
- Υποβολή του φακέλου από τον επιθεωρητή στην αρμόδια Ισλαμική Επιτροπή και έκδοση του πιστοποιητικού με την έγκριση.
Παράλληλα δίνεται και η άδεια χρήσης του σήματος του HCB (logo), το οποίο ο παραγωγός έχει το δικαίωμα (και όχι την υποχρέωση) να τοποθετεί στη συσκευασία των προϊόντων του». Μετά τη συγκέντρωση των εγγράφων που απαιτούνται και την υποβολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών, η διαδικασία απαιτεί ένα χρονικό διάστημα 2-3 εβδομάδων έως και την έκδοση του πιστοποιητικού. Όσο για το κόστος, το κρίσιμο ζήτημα των ημερών, διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με τις εγκαταστάσεις που πρόκειται να πιστοποιηθούν, το είδος των προϊόντων που παράγονται σε αυτές, αλλά και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται.
Ο κ. Βασσάρας διευκρινίζει σχετικά: «Περιπτώσεις χαμηλότερου κόστους πιστοποίησης είναι τα προϊόντα που μπορούν να χαρακτηριστούν φυσικά (π.χ. μέλι, ελαιόλαδο κ.ά.), ενώ υψηλότερου κόστους είναι οι περιπτώσεις που αφορούν στις βιομηχανίες παραγωγής κρέατος και κρεατοσκευασμάτων. Επίσης, στη διαφοροποίηση του κόστους πιστοποίησης συμβάλλει και το επίπεδο αναγνώρισης του Φορέα Πιστοποίησης Halal (HCB). Η χρήση διεθνώς αναγνωρισμένου logo παρέχει δυνατότητες εξαγωγικής επέκτασης με το ίδιο σήμα σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, σε αντίθεση με τις πιστοποιήσεις που γίνονται αποδεκτές σε ορισμένες μόνο χώρες. Σε κάθε περίπτωση το κόστος πιστοποίησης Halal είναι απολύτως προσιτό για τα δεδομένα των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων».