Η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας έδωσαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ειδικής θεματικής έρευνας, που υλοποιήθηκε από την Alco. Στην έρευνα καταγράφονται οι επιπτώσεις της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 71% των εργαζομένων μειώνει τα βασικά αγαθά διατροφής.
Αναλυτικότερα:
- Το 71% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μειώνει τα βασικά αγαθά διατροφής (Πολύ και Αρκετά).
- 20% των εργαζομένων δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση δεν τους επιτρέπει να ανταπεξέλθει ΚΑΘΟΛΟΥ στις συνθήκες ακρίβειας. Το 47% δηλώνει ΔΥΣΚΟΛΑ, το 30% ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΑ και το 3% ΕΥΚΟΛΑ.
- Επίσης, το 63% θεωρεί την αύξηση των μισθών και του κατώτατου μισθού ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου.
- Τη μείωση των ειδικών φόρων και φόρων κατανάλωσης το 31%, ενώ μόλις το 3% επιλέγει τη λύση των επιδομάτων.
- Το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει αύξηση στον μισθό εντός του 2022.
- Το 39% των εργαζομένων δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριο, ενώ το 48% εξ αυτών δηλώνει ότι εργάζεται πάνω από 7 ώρες την εβδομάδα. Επίσης, το 49% δηλώνει ότι δεν πληρώνεται για την υπερωριακή εργασία.
- Η μεγάλη πλειοψηφία, το 65%, των εργαζομένων πιστεύει ότι η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να γίνεται μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων και το 20% με απόφαση της κυβέρνησης.
- Τέλος, το 30% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την εργασία τους.