Μοιάζουν πολύ και ταυτόχρονα διαφέρουν λίγο, αλλά σημαντικά! Έχουν φανατικούς οπαδούς που βασίζουν τη διατροφή τους μόνο ή κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Στην ουσία, η vegan ή η vegetarian διατροφή ζητούν την προσοχή μας για τους δικούς τους ξεχωριστούς λόγους. Σύμφωνα με μελέτες, η βελτίωση της υγείας που χαρίζουν είναι εγγυημένη.
Vegan
Αφορά προϊόντα αμιγώς φυτικά ή προϊόντα που αποτελούν υποκατάστατα των παραδοσιακών προϊόντων κρέατος, γαλακτοκομικών και αλιείας. Έχουν πλέον επικρατήσει οι όροι φυτικό κρέας, φυτικά γαλακτοκομικά, φυτικά ψάρια, αλλά και πολλά snacks που αποτελούνται από αμιγώς φυτικής προέλευσης συστατικά.
Η βασική διαφορά μεταξύ των vegan και vegetarian προϊόντων είναι η χρήση του γάλακτος, των αυγών ελευθέρας βοσκής και του μελιού, τα οποία όμως επιτρέπονται στα vegetarian προϊόντα. Δεδομένα από μελέτες που έχουν γίνει και δημοσιεύονται σε διάφορες ηλεκτρονικές εκδόσεις αναφέρουν ορισμένες βασικές περιπτώσεις βελτίωσης της υγείας από τη μετάβαση στη χορτοφαγική διατροφή, όπως:
- Το μέσο βάρος των χορτοφάγων είναι κατά 10% χαμηλότερο από τον γενικό πληθυσμό,
- Με την αποφυγή του κρέατος μειώνεται κατά 32% ο κίνδυνος θανάτου από καρδιά,
- Η φυτική διατροφή μειώνει σημαντικά την πιθανότητα διαβήτη και εγκεφαλικού.
Οι V προστατεύουν την κλιματική αλλαγή
Όλα τα δεδομένα που έχουμε φανερώνουν ξεκάθαρα την πολύ σημαντική προστασία του περιβάλλοντος από την τάση της χορτοφαγικής κατανάλωσης. Ξεκινώντας από την ανάγκη χρήσης νερού, ένα κιλό μοσχαρίσιο κρέας απαιτεί την κατανάλωση 3.168 λίτρων νερού. Αντίστοιχα για το πιο απαιτητικό χορτοφαγικό τρόφιμο, τα φασόλια, απαιτούνται μόλις 366 λίτρα. Επομένως, έχουμε σχεδόν 10πλάσια μείωση της κατανάλωσης νερού από την στροφή στη χορτοφαγία.
Αντίστοιχα δεδομένα συναντάμε στο άλλο σημαντικό περιβαλλοντικό θέμα που σχετίζεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, αυτό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σήμερα η κτηνοτροφία αποτελεί τον μεγαλύτερο ρυπαντή της ατμόσφαιρας. Η παραγωγή της αντιστοιχεί στο 18% όλων των αερίων του θερμοκηπίου, ποσοστό μεγαλύτερο και από τη βιομηχανική παραγωγή αλλά και από τις μεταφορές.
Τα ζώα υφίστανται σκληρότητα στη βιομηχανία τροφίμων. Η συνειδητοποίηση αυτή σχετικά με την υγεία των ζώων προσελκύει τους καταναλωτές
Η παραγωγή κρέατος μάλιστα απαιτεί 13 φορές περισσότερη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων από την παραγωγή οποιουδήποτε χορτοφαγικού τροφίμου (Πηγή: Non profit Organization –Mercy for Animals). Τέλος, έχει υπολογιστεί ότι κοντά στο 80% της καταστροφής του τροπικού δάσους του Αμαζονίου οφείλεται σε ηθελημένη αποψίλωση για την επέκταση των κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Συνεπώς, η υποκατάσταση του κρέατος από φυτικά προϊόντα αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.
160 και… δις
Τα φυτικής προέλευσης προϊόντα αποτελούν ήδη ένα σημαντικό τμήμα της παγκόσμιας αγοράς, που αναμένεται να προσεγγίσει τα 100 δις ευρώ μέσα στο 2020. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο Οργανισμό Proveg International αναμένεται να ξεπεράσει τα 160 δις ευρώ στο τέλος της επόμενης τριετίας. Ένα κοινό χαρακτηριστικό αυτό των προϊόντων είναι ότι υποκαθιστούν άμεσα τα αντίστοιχα παραδοσιακά προϊόντα. Μάλιστα, τα τελευταία χάνουν συνεχώς μερίδια αγοράς τα οποία κερδίζουν τα φυτικά υποκατάστατά τους.
Συγκεκριμένα:
Φυτικό κρέας 12,1 δις
Θαλασσινά (φυτικά) 100 εκατ.
Γαλακτοκομικά (φυτικά) 38 δις
Φυτικά αυγά 1,62 δις
Σνακ (φυτικά) 31,8 δις
Ακολουθώντας την τάση αυτή και η βιομηχανία τροφίμων αυξάνει με γρήγορους ρυθμούς τα vegan προϊόντα στα ράφια. Υπολογίζεται ότι σήμερα 1 στα 4 νέα προϊόντα έχει σήμα vegan. Μάλιστα, το ποσοστό ήταν κάτω από 1% στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και κοντά στο 5% το 2015 (Πηγή: V-label.eu).