Νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία (κανονισμός (ΕΕ) 2019/6490) θέτει αυστηρά όρια για τα trans λιπαρά στα τρόφιμα. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό η περιεκτικότητα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια λίπους. Η συμμόρφωση των επιχειρήσεων τροφίμων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Απριλίου 2021.
Λιπαρά
Τα λιπαρά είναι ένα είδος ακόρεστων λιπαρών οξέων. Στη φύση, υπάρχουν λιπαρά σε μικρές ποσότητες, όπως στο λίπος του γάλακτος και του κρέατος. Όμως, τα συγκεκριμένα λιπαρά προέρχονται από μηρυκαστικά ζώα και δεν είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία.
Αντίθετα, τα έλαια που έχουν υδρογονωθεί μερικώς, μπορεί να περιέχουν λιπαρά βιομηχανικώς παραγόμενα (trans) σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.
Τα trans λιπαρά αυξάνουν στον ορό του αίματος τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης (LDL cholesterol), ενώ μειώνουν τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (HDL cholesterol).
Επομένως, ο κίνδυνος των καρδιαγγειακών νοσημάτων ανά γραμμάριο πρόσληψης trans λιπαρών οξέων, είναι τέσσερις με πέντε φορές υψηλότερος. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υψηλή πρόσληψη των συγκεκριμένων λιπαρών έχει συσχετιστεί και με άλλες αρνητικές επιδράσεις. Για τους παραπάνω λόγους αυτούς, η εξάλειψη τους έχει αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες του ΠΟΥ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Εθνικών Φορέων.
Τέλος, σύμφωνα με μελέτη του ΕΦΕΤ σε εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα Ελλήνων, οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν ακούσει τον όρο trans λιπαρά.