Η ΕΖΑ σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο παρέχει τη δυνατότητα εκπαίδευσης και απόκτησης πιστοποίησης Ζυθοποιών-Βυνοποιών. Το πρόγραμμα Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, στις 10 Ιουνίου, ξεκίνησε στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ) το πρώτο τριετές πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα παρέχει στους συμμετέχοντες όλες τις απαιτούμενες θεωρητικές γνώσεις, ενώ ταυτόχρονα γίνεται πρακτική εφαρμογή σε πραγματικές συνθήκες εργασίας σε μια ελληνική ζυθοποιία. Σημαντικό πλεονέκτημα για όσους παρακολουθούν το πρόγραμμα αποτελεί το γεγονός ότι αμείβονται και ασφαλίζονται με τις πλήρεις νόμιμες αποδοχές.
Οι πρώτοι εκπαιδευόμενοι επελέγησαν μέσα από μία διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και επίσκεψης γνωριμίας στις εγκαταστάσεις παραγωγής της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης.
Πρόγραμμα Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
Το πρόγραμμα Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο επάγγελμα του ζυθοποιού – βυνοποιού ακολουθεί πιστά τη δομή, τη διάρκεια και το περιεχόμενο του αντίστοιχου εκπαιδευτικού προγράμματος που εφαρμόζεται στη Γερμανία. Η επιστήμη της ζυθοποιίας συνδυάζει γνωστικά αντικείμενα Χημείας, Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονίας και Μηχανικής.
Ο αριθμός θεωρητικών και εργαστηριακών ωρών στους τομείς μάθησης είναι 880 ώρες. Όσον αφορά τους υπόλοιπους τομείς, π.χ. ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση κ.λπ., είναι 5.840 ώρες.
Με την ολοκλήρωση των τριών ετήσιων εκπαιδευτικών κύκλων, οι εκπαιδευόμενοι δίνουν γραπτές, προφορικές και πρακτικές εξετάσεις, προκειμένου να λάβουν το πιστοποιητικό Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Το πιστοποιητικό είναι αναγνωρισμένο από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), το οποίο χορηγεί το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δέχεται εργαζόμενους και από άλλες ζυθοποιίες. Έτσι, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στους χώρους της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης και να πραγματοποιήσουν την ενδοεπιχειρησιακή τους εκπαίδευση στις ζυθοποιίες που εργάζονται. Από την πρώτη στιγμή της εκπαίδευσής τους, όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν πλήρη μισθό, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Ο κλάδος της ζυθοποιίας
Ο κλάδος της ζυθοποιίας είναι ένας εξαιρετικά δυναμικός κλάδος στην Ευρώπη. Λειτουργούν περισσότερες από 9.000 ζυθοποιίες και 120.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Η αναγνώριση της δυναμικής του από την ΕΖΑ και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο αποτέλεσε το κίνητρο για τη δημιουργία του προγράμματος. Βασικός στόχος είναι η δημιουργία μίας νέας γενιάς Ελλήνων ζυθοποιών.
Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τη συμμετοχή στην ιστοσελίδα: www.dual.com.gr ή στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο τηλ.: 210 6419 035.