Η 16η Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού (World Food
Day), έχει ως θέμα: “Υγιεινός τρόπος διατροφής για την εξάλειψη της πείνας”.
Η εξάλειψη της πείνας (zero hunger) απαιτεί ολοένα και μεγαλύτερη παγκόσμια
δέσμευση και δράση. Ο τρόπος που λειτουργούν σήμερα τα συστήματα τροφίμων, από τη
γεωργική παραγωγή έως τη μεταποίηση και τη λιανική πώληση, χρήζει αλλαγών.
Η εντατική παραγωγή τροφίμων, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, προκαλεί ταχεία
απώλεια της βιοποικιλότητας. Για αυτόν τον σκοπό, η ποικιλία στις καλλιέργειες των
τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς θα κάνει διαθέσιμα και προσιτά σε
περισσότερους ανθρώπους τα τρόφιμα που συνιστούν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής,
αλλά παράλληλα θα προάγει και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.
Διατροφικές συνήθειες
Ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, της αστικοποίησης και τις αλλαγές στο εισόδημα,
υπάρχει μια απόκλιση από τις υγιεινές διατροφικές επιλογές. Έχει αυξηθεί η κατανάλωση
μεταποιημένων τροφίμων, ιδιαίτερα εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και
κορεσμένα λιπαρά. Επίσης, έχει αυξηθεί η κατανάλωση του κρέατος και άλλων προϊόντων ζωικής προέλευσης εις βάρος της κατανάλωσης των τροφίμων που απαρτίζουν την
παραδοσιακή ελληνική μεσογειακή διατροφή.
Η μη υγιεινή διατροφή αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Ακόμα, ο συνδυασμός των ανθυγιεινών διατροφικών επιλογών με την αύξηση του καθιστικού τρόπου ζωής έχει προκαλέσει αύξηση στα ποσοστά παχυσαρκίας, τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες όσο και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Για το έτος 2019, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του FAO, πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό. Παράλληλα, 670 εκατομμύρια ενήλικες και 120 εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια ηλικίας 5 – 19 ετών υποφέρουν από παχυσαρκία.
Υγιεινός τρόπος διατροφής
Στην ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ προτείνει απλές λύσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη ενός πιο υγιεινού τρόπου διατροφής.
- Επιλογή τροφίμων όπως φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι εποχικά και από
τοπικούς παραγωγούς σε μια προσπάθεια στήριξης της βιοποικιλότητας. - Ένταξη στο ημερήσιο διαιτολόγιο περισσότερων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων,
δημητριακών ολικής άλεσης και ξηρών καρπών, τα οποία συνάδουν με το μοντέλο
της Μεσογειακής διατροφής. - Επιλογή τροφίμων που είναι σύμφωνα με το πρότυπο της παραδοσιακής μας
διατροφής και σε χώρους μαζικής εστίασης. Επίσης, ζητήστε λιγότερο αλάτι στο
φαγητό σας και την αποφυγή προσθήκης αλατιού σε σαλάτες και ορεκτικά. - Ανάγνωση του Πίνακα Διατροφικής Δήλωσης στις ετικέτες των μεταποιημένων
τροφίμων και επιλογή εκείνων τα οποία είναι χαμηλότερα σε σάκχαρα, κορεσμένα
λιπαρά και αλάτι. - Σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο σπίτι προκειμένου να διατηρηθούν φρέσκα
και ασφαλή, καθώς και η σπατάλη αυτών. Έλεγχος της θερμοκρασίας
του ψυγείου (<5° C) και χρήση περιεκτών που κλείνουν αεροστεγώς για να
διατηρηθούν τα τρόφιμα πιο φρέσκα στο ψυγείο και να αποτραπεί η γρήγορη
αλλοίωσή τους.