H Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών ανακοινώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Ζυθοποιεία». To Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Ιουνίου τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών ανοίγουν τις πόρτες των ζυθοποιείων τους για το κοινό. Για ένα διήμερο τα «Ανοιχτά Ζυθοποιεία» προσφέρουν ξεναγήσεις στον χώρο τους, σεμινάρια ζύθου και γευσιγνωσίες.
Τα «Ανοιχτά Ζυθοποιεία» είναι μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2018. Η είσοδος στα ζυθοποιεία και η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν. Για κάποιες δράσεις ζητείται προεγγραφή ή τηρείται σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένων θέσεων. Συστήνεται η επικοινωνία του επισκέπτη με το ζυθοποιείο που πρόκειται να επισκεφθεί για να ενημερωθεί για το πλήρες πρόγραμμα, τη διαθεσιμότητα και τις ώρες λειτουργίας.
Η πρωτοβουλία
Μέσα από την επίσκεψη στα ζυθοποιεία και την ξενάγηση, το κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τον ζύθο, τα χαρακτηριστικά και την ιστορία του. Ακόμα, να εξοικειωθεί με τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και να μάθει για την πρώτη ύλη. Επίσης, μπορεί να συζητήσει με τους ζυθοποιούς που βρίσκονται πίσω από την παραγωγή των προϊόντων και να δοκιμάσει διαφορετικά είδη μπίρας.
Τα μέλη που συμμετέχουν στη δράση για το 2019 είναι τα εξής: Αθηναϊκή Ζυθοποιία AE, ΒΑΠ Π. Κουγιός ΑΒΕΕ, Ζυθοποιία Πηνειού ΙΚΕ, Ζυθοποιία Σαντορίνης AEBE, Ζυθοποιία Χίου, Κρητική Ζυθοποιία ΑΕ, Κρητικές Ζυθοποιίες -Ζηδιανάκης ΑΕ, Μικροζυθοποιία Μυκόνου AEBE, Μικροζυθοποιία Septem OE, Μικροζυθοποιία Σερρών και Β. Ελλάδος EE, Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ και Πρότυπη Συνεργατική Νανοζυθοποιία ΟΕ.
Τύπος εκδηλώσεων τα ζυθοποιεία:
- Ξενάγηση στους χώρους της ζυθοποίησης και της εμφιάλωσης των ζυθοποιείων που συμμετέχουν,
- Καθοδηγούμενη γευστική δοκιμή διαφορετικών τύπων μπίρας,
- Περιήγηση και παρουσίαση της ιστορίας της μπίρας με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό
- Καθοδηγούμενη γευσιγνωσία μπίρας (Food pairing),
- Γνωριμία με καταξιωμένους ζυθοποιούς,
- Γευστική δοκιμή σε νέες αλλά και γνωστές ετικέτες της αγοράς, καθώς και φρέσκιας μπίρας, απευθείας από το καζάνι του ζυθοποιού.
Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών
Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών ιδρύθηκε το 2004 και σήμερα αποτελείται από 15 μέλη. Έχει ως αποστολή της την υποστήριξη των ζυθοποιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ώστε αυτοί να παράγουν και να διαθέτουν μπίρα ελεύθερα, ανταγωνιστικά, υπεύθυνα και νόμιμα με σεβασμό προς τον καταναλωτή, την κοινωνία και το περιβάλλον.
Στόχος της Ένωσης η ανάπτυξη ενός μοντέλου που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και διαχέει την κουλτούρα του ζύθου. Παράλληλα, ενημερώνει για την ασφάλεια του προϊόντος και τη θετική συμβολή της ήπιας κατανάλωσης στο σύγχρονο μοντέλο διατροφής. Επίσης, προωθεί τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης νομοθεσίας. Τέλος, στηρίζει την εξωστρέφεια και την εγχώρια παραγωγή προϊόντων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.