1800
Λέγεται ότι η μπίρα India Pale Ale (IPA) γεννήθηκε το 1800 μέσα στα αμπάρια των πλοίων προς τις Βρετανικές αποικίες την μακρινής Ινδίας. Για να εξασφαλίσουν οι έμποροι ότι η μπίρα θα έμενε φρέσκια κατά τη διάρκεια των πολύμηνων ταξιδιών, προσέθεταν στα βαρέλια γενναιόδωρες ποσότητες λυκίσκου. Έτσι, η ταλάντωση της μπίρας στα αμπάρια των πλοίων δημιούργησε μια μπίρα αρωματική, τόσο διαφορετική: την India Pale Ale (ΙΡΑ). Μια συνταγή που ανακαλύφθηκε τυχαία και είναι η πιο ανερχόμενη τάση παγκοσμίως.
2019
Έπειτα από το μακρινό του ταξίδι, επιτέλους το «φορτίο» καταφθάνει και φέρει το όνομα AMSTEL KARGO IPA. Χαρακτηρίζεται από έντονα αρώματα φρούτων, εσπεριδοειδών, βοτάνων και άνθεων, που προσδίδουν μια έντονη πικράδα στην επίγευση, χάρη στη μέθοδο Dry Hopping, δηλαδή την προσθήκη extra λυκίσκων Cascade και Citra στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας.
Αθηναϊκή Ζυθοποιία
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ έχει ενεργή παρουσία στη χώρα πάνω από 55 χρόνια. Ιδρύθηκε το 1963 από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών και σήμερα αποτελεί μέλος του Ομίλου HEINEKEN N.V. Στην Ελλάδα παράγει τις μπίρες Amstel, Amstel Pils, Amstel Dark, Amstel Kargo IPA, Amstel Radler, Amstel Free, Amstel Free Lemon, Heineken, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑ Strong, AΛΦΑ Weiss, ΑΛΦΑ Χωρίς, Fischer, ΒΙΟΣ 5, ΜΑΜΟΣ (παραχώρηση άδειας χρήσης σήματος) και Buckler από 100% ελληνικό κριθάρι. Επίσης, στο εργοστάσιο της Πάτρας παράγει και δύο μάρκες μηλίτη ΜΗΛΟΚΛΕΦΤΗ και Strongbow, με ελληνικές πρώτες ύλες. Παράλληλα, στο χαρτοφυλάκιό της ανήκει και το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ. Επίσης, εισάγει τις μπίρες Affligem, Sol, Mc Farland, Erdinger, Murphy’s, Duvel και Chimay. Διαθέτει 3 μονάδες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και 2 ιδιόκτητα βυνοποιεία σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Η μονάδα εμφιάλωσης του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ βρίσκεται στη Λαμία.
Από το 2008 πραγματοποιεί το πρώτο και μεγαλύτερο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού. Μέσω τους Προγράμματος προμηθεύεται ελληνικό κριθάρι για την παραγωγή των προϊόντων της. Οι ελληνικές πρώτες ύλες -σε συνδυασμό με τα σύγχρονα ζυθοποιεία και τα 2 ιδιόκτητα βυνοποιεία- δημιουργούν μια πλήρως καθετοποιημένη ελληνική διαδρομή για τα προϊόντα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Παράγει και διανέμει τα προϊόντα της σε 19 χώρες και στις 5 ηπείρους.