Είμαστε ο Ελληνικός Όμιλος Αγορών με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη...

Δημήτρης Πολιτόπουλος: Τι αλλάζει στην ανακύκλωση

Συνέντευξη στην
Τάνια Μπαλαμπάνη.

Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ελληνική αγορά (και όχι μόνο), με τη νέα νομοθεσία για ζητήματα ανακύκλωσης, αναφέρεται εκτενώς και αναλυτικά ο κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ML – Market Leader.

Αρχικά ο κ. Πολιτόπουλος αναφέρεται στην τρέχουσα κατάσταση και στα σημαντικά προβλήματα στα οποία παρεμβαίνει ο νέος νόμος και, κυρίως, στο ζήτημα της στρέβλωσης, καθώς «μέχρι τώρα υπήρχαν συστήματα που λειτουργούσαν μονοπωλιακά», όπως αναφέρει, ενώ και το σύστημα συνολικά «έχει φτάσει στα όριά του». Πλέον, στη διαδικασία μπορούν να εμπλακούν τόσο μικρότερες εταιρείες και νέοι «παίκτες», αλλά κυρίως οι δήμοι, οι οποίοι μπορούν να έχουν έσοδα – και όχι μόνο κόστος όπως μέχρι σήμερα. «Θεωρήσαμε, λοιπόν, ότι αυτό το τρίπτυχο, δήμος – ιδιωτική πρωτοβουλία – κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία, θα μπορούσε να πετύχει στην ανακύκλωση», αναφέρει επιγραμματικά ο κ. Πολιτόπουλος, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της εκπαίδευσης όλων σε θέματα ανακύκλωσης, ρόλος που δεν μπορεί να αφεθεί αποκλειστικά στα χέρια της πολιτείας.

Ακόμα, ο κ. Πολιτόπουλος αναφέρεται ιδιαίτερα στο (πιο εμβληματικό ίσως) μέτρο του νέου νόμου που αφορά τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας, τονίζοντας ότι η χρέωσή της είναι δημόσιο έσοδο («Τα χρήματα αυτά είναι περιβαλλοντικό τέλος και θα αποδίδονται στον ΕΟΑΝ για να πραγματοποιεί μια σειρά από δράσεις») και θα επιστρέφεται στον πολίτη μέσω δωρεάν διάθεσης τσαντών πολλαπλών χρήσεων, ενημέρωσης, εκπαίδευσης και θα γίνεται η καταγραφή και ο έλεγχος των στοιχείων. Μάλιστα, σημειώνει ότι η μέθοδος είναι ανάλογη αυτής που χρησιμοποιούν όλες οι χώρες – μέλη της Ε.Ε.

Τέλος, ο κ. Πολιτόπουλος επισημαίνει τον κομβικό ρόλο του Εθνικού Μητρώου Παραγωγών, μέσω του οποίου ουσιαστικά θα διασταυρώνονται τα στοιχεία και θα εντοπίζονται οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία (όπως κατά κόρον συμβαίνει τώρα), τονίζοντας: «Αφού το σύστημα δοκιμαστεί στην πράξη, θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις για το ποιος τελικά πρέπει να πληρώνει για τη συλλογή: ο παραγωγός ή ο έμπορος; Σ’ αυτήν τη φάση η ύπαρξη του ΕΜΠΑ είναι αναγκαία, αφού υπάρχει μεγάλη απόκλιση από αυτούς που πρέπει να πληρώσουν και από αυτούς που τελικά πληρώνουν».

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this pagePin on PinterestShare on TumblrShare on Reddit

Tags: , , , , , ,

Pages: 1 2 3 4 5 6


Back to Top ↑
 • Τελευταία νέα

 • Πρόγνωση καιρού

  Αίθριος
  Currently
  19°
  Αίθριος
  Today is forecast to be nearly the same temperature as yesterday.
  Αίθριος
  Αύριο 04/23 0%
  High 24° / Low 13°
  Αίθριος
  Κυρίως αίθριος. Μέγιστη θερμοκρασία 25C. Άνεμοι Ν με ταχύτητα 10 έως 15 χλμ.
  Αίθριος
  Τρίτη 04/24 0%
  High 27° / Low 16°
  Αίθριος
  Κυρίως αίθριος. Πολλή ζέστη. Μέγιστη θερμοκρασία 29C. Άνεμοι ΝΔ με ταχύτητα 10 έως 15 χλμ.
  Λίγο Νεφελώδης
  Τετάρτη 04/25 0%
  High 28° / Low 16°
  Λίγο Νεφελώδης
  Μερικώς νεφελώδης. Πολλή ζέστη. Μέγιστη θερμοκρασία 29C. Άνεμοι ΝΝΔ με ταχύτητα 10 έως 15 χλμ.
  Αίθριος
  Πέμπτη 04/26 0%
  High 28° / Low 16°
  Αίθριος
  Κυρίως αίθριος. Πολλή ζέστη. Μέγιστη θερμοκρασία 30C. Άνεμοι ΝΝΔ με ταχύτητα 10 έως 15 χλμ.